Prof. Dr. Talip Alp: İslam alemi kalkınırsa tüm dünya kalkınacak

07.04.2021

“Orta Çağ Bilim Liderleri: Müslüman Bilim Adamları" konulu söyleşide Rektör Demir’in konuğu, Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Alp oldu.

Twitter @batman_univ, Youtube Batman Üniversitesi kanalı ve Batman Üniversitesi webtv hesaplarımızdan canlı yayınlanan “Orta Çağ Bilim Liderleri: Müslüman Bilim Adamları"   konulu söyleşiye Batman Üniversitesi öğrencileri, personelleri ve vatandaşlar katıldı.

Twitter (@batman_univ), Youtube (Batman Üniversitesi Kanalı) ve web tv hesaplarımızdan canlı yayınlanan "Orta Çağ Bilim Liderleri: Müslüman Bilim Adamları"  konulu söyleşiye üniversitemiz personel ve öğrencilerinin yanı sıra vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Rektör Demir, “öğrencilerimizin bu pandemi dönemini verimli geçirmeleri için programlar düzenliyoruz. Bu kapsamada düzenlediğimiz söyleşiye katılan  Prof. Dr. Talip Alp’e teşekkür ediyorum. İnşallah kedisini pandemiden sonra yüzyüze misafir eder ve öğrencilerimizle buluştururuz” dedi.

Söyleşi

Rektör Demir: Orta çağ Müslüman bilim adamlarından bahseder misiniz?

İslam alemi kalkınırsa tüm dünya kalkınacak, çok daha adil ve temiz bir dünyaya kavuşulacak, yaşanabilir bir dünya olacak diyen Dr. Talip Alp sözlerini şöyle sürdürdü:

Batılı tarihçi Philip Hitti diyor ki:  Müslümanların dünyaya hediye ettiği iki şey vardır. Bunlardan bir tanesi kâğıttır. Yani kâğıt olmasa ilim bu kadar çabuk yayılamaz ve herkesin eline geçmezdi. İkinci bir hediye de bütün dünyanın kullandığı aslında Hint matematiğine dayanıyor ama Müslümanlar ona hayat vermiştir. Yani dört işlemi nasıl yapıyoruz. O Müslüman bir bilim adamının sistemleştirdiği şeydir ve bahsedilen şey 12. asrın ortalarında Latinceye ve diğer lisanlara tercüme edilen kitabı sayesinde uyanış olmuştur. Buna Avrupalıların birinci Rönesans’ı denir. Yani 12. Asır da Avrupalılar insan bilimiyle tanışıyor. Bunda bir miktar haçlı seferlerinin tesiri olsa gerek. Çünkü biliyorsunuz o yıllarda yine haçlılar Orta Doğu’nun bir bölümünü yani Filistin’i işgal etmişlerdi ve Güneydoğu Anadolu’nun bir kısmını. O vesileyle Müslüman toplumuyla temas ettikleri zaman kendileri çok gerideydi. Bu bilimler daha sonra çok hızlı bir şekilde tercüme yoluyla diğer insanlara, Arapçadan Latinceye, İngilizceye ve Almancaya tercüme edilmiş ve Avrupa bunlardan istifade etmeye başlamıştır. Bağdat’ta insanların yararlandığı, istifade ettiği 36 tane devlet kütüphanesi vardı.

Bağdat’ta 36 tane devlet kütüphanesi vardı. İnsanların yararlandığı,  istifade ettiği. 10. asırda yaşamış bir tarihçimiz Yakubi diyor ki, ‘Bağdat’ın sahaflar çarşısını dolaştım.  Yüzden fazla kitap evi tespit ettim’. Yani bin yıllarında Bağdat’ta 100’den fazla kitap evi var. Bunlar harıl harıl çalışıyor. Çünkü orijinal eserler basıyorlar. Ondan ilerde yine İbnü’n Nedim isminde bir araştırmacımızda kendi zamanına kadar teyit edilen ve yazılan bütün kitapları kayda geçirmiştir. Kitaplar hakkında bilgi verir yazarları hakkında bilgi verir, sayısız eser hakkında bilgi verir. Mesela dokuz yüz yılına geldiğimizde hatta daha önce Harun reşit zamanında Bağdat’ta kâğıt imalathanelerinin sayısı kayda geçmiştir. Dokuz yüzden fazla kâğıt imal eden yer var Bağdat’ta. Bu bir göstergedir yani entelektüel bazda ne kadar hızlı ne kadar büyük hacimli olduğunu gösterir. Çünkü o tarihlerde yetişmiş bilim adamlarının haddi hesabı yok. Bu orta çağdaki Müslüman bilim adamlarının en önde gelenlerini toplasan altı yüz yedi yüz kişi eder ve bunlar bugünün ölçüleriyle birer Nobel armağanına hak kazanırlar. Bunların alanları nelerdir, İslami bilimleri bir tarafa koyuyorum o ayrı bir bilimdir. Ama bunların yanı sıra mesela tıpta büyük çığırlar açan insanlarımız matematikte, mühendislikte, astronomide akıl almaz gelişmeler var. Hakikaten hayalleri zorlayan rakamlar var.

Rektör Prof. Dr. İdris Demir: Son alarak öğrencilerimize ne tür önerilerde bulunursunuz?

Prof. Dr. Talip Alp:  Biz büyük yokluklarla okuduk. Siz daha şanslı nesillersiniz.  Bu yüzden imkânlarınızın farkında olup çok çalışın, aranan insanlar olun. Gençlere 3 önerim var. Birincisi, dininizi iyi öğrenin. Kuran-ı Kerim’den,  hadislerden, tarihinizden öğrenin. İkincisi Müslümanların tarihini öğrenin.  Üçüncüsü de hangi mesleği seçerseniz seçin o meslekte en iyi olmayı öğrenin.  Bu üç şeyi yaparsanız çok güçlü olursunuz, çok faydalı olursunuz.  Tüm öğrencilerimize üstün başarılar dilerim.