“Batman’dan TBMM’ye gönderilen her bir telgraf kardeşliğimizin teminatıdır”

22.12.2020

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Sarıkamış Harekatı’nın 106. yıl dönümü münasebetiyle mesaj yayımladı.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, 1'inci Dünya Savaşı'nda Osmanlı ordusunun Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı, 90 bin askerin Allahuekber ve Soğanlı Dağları başta olmak üzere yöredeki çatışmalar ve dondurucu soğuklarda donarak şehit düştüğü Sarıkamış Harekatı’nın 106. yıl dönümü münasebetiyle mesaj yayımladı.

Mesajında kardeşlik vurgusu yapan Rektör Durmuş, “Sarıkamış, eşsiz tarihimizin, medeniyetimizin, en önemlisi de 83 milyonun kardeşliğinin sarsılmaz teminatıdır. Sarıkamış şehitlerine ve memleketlerine bakın Çanakkale’de, Dumlupınar’da Kocatepe’de olduğu gibi, buralarda da sadece bu cennet vatanın her yöresinden gelen evlatların yanı sıra Süleymaniye’den, Halep’ten, Şam’dan, Sofya’dan, Üsküp’ten, Kosova’dan, Kudüs’ten gelerek burada şehit olan vatan evlatlarının kardeşleriyle yan yana omuz omuza yattığını göreceksiniz. Milli Mücadele döneminde Batman’dan TBMM’ye gönderilen telgrafların her biri bu ülkenin birlik ve beraberliğinin belgesidir. O yüzden diyoruz ki Çanakkale gibi, Dumlupınar gibi, Kocatepe gibi Sarıkamış’ta kardeşliğimizin tapusudur, belgesidir.” Dedi.

Geçen yıl gerçekleştirilen anma yürüyüşüne katıldığını anımsatan Rektör Durmuş, bu vatanı bizlere vatan kılmak için o çetin coğrafyada, o zorlu hava şartlarına rağmen gözlerini kırpmadan şehadete yürüyen şehitlerin yolunda yürüdüklerini söyledi.

Şehitlerin emanetine sahip çıkmak için herkese görevler düştüğünü vurgulayan Rektör Durmuş, "Onlar fedakarlığın ve inancın olduğu kadar kahramanlığın ve kardeşliğin de destanını Allahuekber Dağları’na yazdılar. Bu destana sahip çıkmak, o şehitlerimizin emanetine sahip çıkmak hepimizin görevidir. Bizlere vatan kıldıkları bu cennet vatana sahip çıkacak onu yüceltmeye, büyütmeye devam edeceğiz. Doğusuyla Batısıyla bin yıllık kardeşliğimize halel getirmeye çalışan elleri hep birlikte kıracağız. Bu duygu ve düşüncelerle cennet mekan şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, gazilerimizi minnetle yad ediyorum.” İfadelerini kullandı.

Milli Mücadelede TBMM'ye Anadoludan Çekilen Telgraflar Kitabını İncelemek için Tıklayınız