Üniversitemizde “Kara Leke: 15 Temmuz İhaneti” Paneli Düzenlendi

14.07.2018

"15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" etkinlikleri kapsamında Batman Üniversitesi’nce "Kara Leke: 15 Temmuz İhaneti” konulu panel düzenlendi.

Panele Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, Vergi Mahkemesi Başkanı Barış Çelik, İdare Mahkemesi Başkanı Berkan Ayturan, il protokolü, stk temsilcileri, üniversite personeli, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’n okunmasının ardından Suriye'deki iç savaştan kaçarak Batman'a yerleşen Suriye Şam Emevi Cami Müezzini Münir Abdulcevat'ın Kuran tilaveti ile panel başladı.

Batman Müftüsü Turgut Erhan okunan Kuran-ı Kerim’den sonra şehitlerimiz için dua etti.

Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, tüm terör örgütlerinin hedefinde sadece Türkiye, İslam ve Müslümanlar olduğunu söyledi.

15 Temmuz gecesi Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez herkesin bir araya geldiğini vurgulayan Durmuş, şunları kaydetti:

"FETÖ, PKK, DAEŞ, YPG, PYD sadece bize saldırıyor. Hiç Hristiyanlara saldırdıklarını gördünüz mü? Hıristiyanla, Yahudiyle bilmemeyle birlikte hareket ediyorlar, ortak düşmanları İslam, Müslüman. Ümmetin içine farklı adlarla fitneler sokuyorlar. Türk, Kürt, Sünni, Şii diyerek bölmeye çalışıyorlar. Ama bizler 15 Temmuz gecesi Türk, Kürt, Arap tüm unsurlarıyla hep beraber bir araya gelebildiğimizi gösterdik. Bunu dün Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı’nda, Kıbrıs Harbi’nde gördük, son olarak da 15 Temmuz Gecesi gördük."

Türkiye'nin ne zaman gelişmeye başlarsa önünün kesilmeye çalışıldığına işaret eden Durmuş, emperyal güçlerin Türkiye'nin gelişmesini istemedikleri için terör örgütleri ile saldırmaya devam edeceğini söyledi.

Bayrağın hiç bir şekilde yere inmesine müsaade edilmeyeceğini belirten Rektör Durmuş, "Batman'da 15 Temmuz gecesi sabaha kadar herkes nöbet tuttu. Bu bayrağın sadece seccade için yere inebileceğini o gece gösterdik. 17-25 Aralıkla geldiler, Gezi olaylarıyla geldiler, 15 Temmuzla geldiler ama başaramadılar. Allah’ın izniyle başaramayacaklar da."

Açış konuşmasının ardından panele konuşmacı olarak katılan 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadim Macit ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Gökçen sunumlarını gerçekleştirdi.

19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, “Kıymetli misafirlerimiz hepiniz panelimize hoş geldiniz. Prof. Dr. Nadim Macit hocamız, 15 Temmuza gelinen süreçte bizim göremediğimiz bazı yönleri bazı hususları bizlere açıklayacak. Bu yapının uluslararası ilişkiler boyutunu, askeri boyutunu, teostratejik boyutunu bizlere açıklayacak. Pek çok şeyi ilk kez Prof. Dr. Nadim Macit hocamızın ağzından dinleyeceksiniz.

Prof. Dr. Salim Gökçen cumhuriyet tarihçisi olarak, hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin darbelerle olan tecrübelerinden örnekler verecek hem de 15 Temmuz darbe girişimini yapanların uluslararası bağlantıları ilgili çeşitli örnekler verecekler.

PROF. DR. NADİM MACİT: HER KRİZ YENİ BİR VAROLUŞTUR

Panelde sunum yapan Prof. Dr. Nadim Macit, “Başlığımız bir kara leke olarak ifade edilmiş, bu sadece bir “kara leke” değil, daha ötesinde bu bir istiladır. 1990’dan beri İslam coğrafyasını bir etüt saha çevirdiler. Etnik yapı üzerinden, dini farklılıklar üzerinden İslam coğrafyasını yeni jeopolitik düzenlemeye tabi tutmanın bir uzantısıdır 15 Temmuz. Asıl üzücü olan ise 15 Temmuz’un islam gibi bir şemsiyenin, bir kavramın altında yapılmış olmasıdır. Bu üzücü bir meseledir. Ancak bu üzücü meselenin aydınlatıcı bir tarafı vardır. Her kriz yeni bir diriliştir. Her kriz yeni bir varoluştur. Her cesaret ve ayakta durma cesareti ise var oluşun ilk adımıdır. Bu varoluşu ifade eden, Sayın Cumhurbaşkanımız ve sokakta Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaş olan, siyasi görüşü şu veya bu olan ve irade gösteren insanların varoluşu bizim millet olduğumuzu göstermiştir. Dikkat edin bütün islam coğrafyasını parçaladılar. İç çatışmaya soktular. Bu bir iç çatışma girişimiydi ama bunu başaramadılar. Çünkü bu coğrafyada milletleşme sürecini tamamlayan sadece Türkiye’dir.” dedi.

Prof. Dr. GÖKÇEN: DARBELER FETÖ YAPILANMASINA ZEMİN HAZIRLADI

Panelde sunum yapan Prof. Dr. Salim Gökçen, “Türkiye’de geçmişten bugüne demokrasiye yönelik birçok darbe ve girişim olmuştur. Bunların en büyük nedeni de tarihe baktığımızda siyasi istikrarsızlıklar olduğunu görüyoruz. İç çekişmeler olduğunu görüyoruz. En önemlisi de belki arka planda gözükmeyen küresel güçler olduğunu görebiliyoruz. Rahmetli babam 1960 darbesi için şöyle derdi, biz millet olarak irademizi sokağa yansıtabilseydik en azından onlar asılmazlardı. Bu açıdan 15 Temmuz’da 249 şehdimiz ve binlerce yaralı gazimiz ve ülke genelinde top yekûn bir araya gelerek, böyle bir olaya karşı birlikte hareket etmesinin bir destanı yazılmıştır. O anlamada da geçmiş darbelerin bu millet tarafından intikam alınmıştır diye düşünüyorum.  1960 darbesi, 1971 muhtırası, 1980 darbesi ve 28 Şubat post modern darbesi bir bakıma FETÖ yapılanmasına zemin hazırlamıştır. Bir grup, devletin en küçük çarklarından başlayarak ele geçirerek ne yaptılar 15 Temmuzu yaptılar. Az önce hocam da ifade ettiler. Fetö; 1960’lar, 1980’ler, 1990’lar ve 2000’lerde sürekli evrim geçirerek, sürekli güçlenen ve sürekli hep devletle iç içe olan ve son nokta da biz devletiz diyen bir yapıdır.” dedi.

Panelin sonunda İdare Mahkemesi Başkanı Berkan Ayturan Prof. Dr. Salim Gökçen’e, Vergi Mahkemesi Başkanı Barış Çelik, Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu’na ve Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş Prof. Dr. Nadim Macit’e plaket takdim etti.