REKTÖRÜMÜZ DURMUŞ, İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY'U ANMA PROGRAMINA KATILDI

14.03.2017

Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından organize edilen “12 Mart İstiklal Marşı’ nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı” kapsamında Sezai KARAKOÇ’un Mehmet Akif’i konulu konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Aydın DURMUŞ katıldı.

“12 Mart İstiklal Marşı’ nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı”nda Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahfuz ZARİÇ tarafından “Sezai KARAKOÇ’un Mehmet Akif’i” konulu bir sunum gerçekleştirildi.

Sunumda Yrd. Doç. Dr. Mahfuz ZARİÇ tarafından, Sezai KARAKOÇ’UN gözüyle Mehmet Akif ERSOY’un hayatı, dünya görüşü, eserleri, İstiklal Marşı’nın yazım hikâyesi, eserlerindeki edebi üsluplar dinleyiciler ile paylaşıldı.

“VATAN EVLATLARININ MALDA, MÜLKTE, MAKAMDA, ELLERİ, GÖZLERİ OLMAZ”

Konferansın soru cevap bölümünde söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş, milli şairimiz, İstiklal Marşı’nın yazarı, kendisine İstiklal Marşını yazdığı için teklif edilen parayı gere çeviren, vatan evladı Mehmet Akif ERSOY ile ilgili pek bilinmeyen bir not paylaştı: “Mehmet Akif Ersoy, yaşlılığında hastanede yalnız hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi çıplak bir tabut ile ebediyete uğurlanırken camide, haberi duyan birkaç öğrencisi, lokantadan aldıkları Türk Bayrağı’nı tabutun üzerine örterek taşımışlardır. Hiçbir devlet yetkilisi ve temsilcisi cenazesine katılmamıştır. Vatan evlatlarının malda mülkte, makamda, elleri, gözleri olmaz. İşte böyle Mehmet Akif ERSOY gibi mülksüz, malsız, Allah dergâhına gidersin alnın açık. Ama milletin gönlünde yer edersin, milli şair olursun, kahraman olursun. Mehmet Akif,  bu vatanın öz evladıdır, Arnavuttur, benim için çok değerli bir şairdir. İstiklal marşında söylediği gibi “Korkma”dan, Kürdü, Lazı, Türkü, Arabı, Arnavudu biz bir oldukça hiçbir güç karşımızda duramaz, Kurtuluş Savaşı bunun örneğidir, 15 Temmuz bunun örneğidir ve daha nice örnekleri vardır.”

Yoğun katılımın gözlendiği konferansa Batman Üniversitesi'nin akademik ve idari personelleri ile öğrenciler katıldı.