Akkuyu Nükleer Güç Santrali Batman Üniversitesi Öğrencilerine Tanıtıldı

12.04.2018

Batman Üniversitesi Öğrencilerine yönelik olarak Akkuyu AŞ. tarafından organize edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bilgilendirme Konferansı, Akkuyu Nükleer AŞ. Mersin Bilgilendirme Merkezi Başkanı Eyyup Lütfi Sarıcı tarafından Batı Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu’nda verildi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bilgilendirme Konferansı’na Rektörümüz Prof. Dr. Aydın DURMUŞ, Üniversitemiz öğrenci ve personeli katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Durmuş, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Ülkemize hayırlı olmasını temenni ederek, Akkuyu’nun asıl öneminin teknoloji transferi yöntemini içerecek olması yönü ile genç mühendislerimizin atom enerjisini öğrenmesi olacağını vurguladı.

Türkiye’de Nükeleer Enerji santralinin kurulmasını istemeyen ABD, Almanya, Fransa vb. ülkelerin çoğunda nükleer enerji santrallerini işlettiklerini ifade eden Rektör Durmuş,  “Asıl mesele Türkiye’nin ucuz enerji elde etmesini engellemektir. Dünyada piyasasında rekabetçi bir Türkiye’nin oluşmasını engellemektir. Türk mühendislerimizin nükleer enerji öğrenmelerini engellemektir. Biliyorlar ki Türkiye bu teknolojiyi öğrenirse kendi santrallerini yapmakla kalmayacak birde bu santralleri ihraç etmeye de başlayacaktır. Bu ülkelerin temel korkusu budur. Bizim nükleer enerji tarihimize baktığımızda ne zaman bir atılım yapılmışsa ya darbe olmuş ya da muhtıra verilmiş. Türkiye, Güney Kore ile aynı tarihlerde nükleer enerji işine başladı. Şuan Güney Kore Nükleer Enerji Santrali ihraç ediyor. Bizim büyümemiz ve gelişmemiz sürekli engelleniyor. Bunun farkına varalım. Gençler sizden şunu istiyorum, okuyun, düşünün ve kimseye aklınızı kiraya vermeyin. Devletimizi ve milletimizi daha ileriye taşıyın” dedi.

Bilgilendirme konferansını veren Akkuyu Nükleer AŞ. Mersin Bilgilendirme Merkezi Başkanı Eyyup Lütfi Sarıcı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 3 nesil Nükleer Santral olarak kurulacağını ve ülkemizle Rusya arasında teknoloji transferi yöntemi ile kurulacağını, her biri 1200 MW kapasiteli 4 reaktörden enerji üretileceğini ve toplamda 4800 MW enerji kapasitesi ile 24 saat aynı frekansta yıllık 35 Milyar KWh kesintisiz enerji üretileceğini söyledi.

Sarıcı konuşmasında şunları kaydetti:

“Projenin toplam maliyeti 20 milyar ABD Dolarıdır. İnşaat süresi birinci ünite için 48 ay, takip eden üniteler ise 44 ayda tamamlanacaktır.  Akkuyu NGS  60 yıl ömürlüdür. Santral inşaatı ve işletimine Türk şirketlerinin maksimum katılımı sağlanacaktır. Akkuyu NGS’nin inşaatı sırasında 10 bine yakın ve işletme ve bakım döneminde 4000 kişiye işgücü için yeni istidam yaratma potansiyeli vardır. Yabancı yatırımcıların Akkuyu NGS Şirketi’ndeki toplam payları  % 49’la sınırlıdır ve Akkuyu NGS’den elektrik satın alma anlaşmasına göre 15 yıl boyunca sabit fiyat üzerinden elektrik satın alınacaktır.

Akkuyu NGS’nin 3. Nesil, yüksek güvenlikli bir santral olarak inşa ediliyor. Akkuyu NGS’nin tasarımı; Akkuyu sahasının jeolojik - meteorolojik özelliklerine göre yapıldı.  Akkuyu Nükleer Projesinde «Önce Nükleer Güvenlik» birinci derecede öne alındığından «Çevre ve Güvenlik Yönetimi» tasarımda önde gelen bir politika olmuştur. Santralin güvenliğinde yenilikçi aktif ve pasif güvenlik sistemleri  uygulanmıştır. Akkuyu NGS tasarım özelliklerinde, Fukushima’dan alınan derslere büyük ölçüde önem verilmiş olup 9 ve üstü şiddetindeki depremlere dayanıklılık test analizleri yapılmıştır. Akkuyu NGS tasarım sınırları geliştirilirken, dayanıklılık test analizleri yapılırken, aşağıda belirtilen önemli olaylar göz önüne alındı. Bunlar deprem, su baskını ve beklenmeyen hava koşulları olarak belirlenmiştir.”

Sunumların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Soru cevap bölümünde öğrenci, akademisyenlerin sorularına cevap verildi.

Program Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş’un plaket takdimi ile son buldu.